Shin splints: oorzaak, symptomen en behandeling

De oorzaak, symptomen en behandeling van shin splints

De term shin splints is een andere benaming voor pijn aan het scheenbeen. Aan het scheenbeen zitten spieren verbonden. Als deze spieren overbelast worden en er te veel spanning op staat, kan dit resulteren in pijn aan het scheenbeen, oftewel shin splints. 

Meestal komen deze klachten voor bij sporters, met name hardlopers. Het kan goed zijn dat je een foute beweging coördinatie hanteert. Mocht dit zo zijn dan kan het hierdoor komen dat je last krijgt van het scheenbeen. Tijdens het hardlopen, staat er continu druk op de spieren in je onderbeen. Het gevolg hiervan is dat de spier overbelast wordt én dus pijnlijk.  

Waar kun je shin splints aan herkennen?

Als je klachten aan je scheenbeen ervaart tijdens inspanningen, kan het goed zijn dat je te maken hebt met shin splints. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Hieronder staan alle symptomen en oorzaken die in verband staan met shin splints.

Symptomen van shin splints

  • Het doet zeer om je voet te heffen

  • Er kan een zwelling ontstaan, op het scheenbeen

  • Scherpe pijn aan de voorkant van je been

Mogelijke oorzaken van shin splints

  • Niet passend schoeisel

  • Overgewicht

  • Verkeerde sportondergrond

  • Beenlengteverschil

  • Te snelle opbouw van de belasting versus je belastbaarheid

Als je je herkent in deze klachten en symptomen, is het goed mogelijk dat er sprake is van shin splints. We raden je aan om contact op te nemen met jouw huisarts en/of fysiotherapeut.

Hoe kun je de klachten van shin splints verminderen?

Als shin splints geconstateerd is, is het verstandig om zeker 1 week rust te houden. Probeer je scheenbeen zo weinig mogelijk te belasten en stel het sporten even uit. Als de klachten zijn verminderd, kun je het sporten weer rustig oppakken. Als je merkt dat de pijn terugkeert, is dat een teken om te stoppen én weer rust te nemen. 

Begin voor het sporten met rek- en strekoefeningen. Ook kun je er voor kiezen om samen met een fysiotherapeut aan de slag te gaan. Er wordt dan een programma opgezet, speciaal gericht op jouw klachten. 

Ook kun je advies opvragen over de sportondergrond. Als je net klachtenvrij bent, is het niet verstandig om heuvelachtige paden op te zoeken. Ook asfalt is geen goede ondergrond. Dit is hard en kan snel leiden tot terugkeer van de klachten. Wij raden aan om te beginnen op een zachte ondergrond, zoals een zandpad. 

Let op! Goede schoenen zijn ook zeer belangrijk. Voor dagelijks gebruik kun je ook gebruik maken van steunzolen. Dit zal na verloop van tijd helpen de klachten te verminderen. Vaak zijn de klachten na zo’n 4 weken verdwenen. Blijven de klachten aanhouden? Neem dan weer contact op met de huisarts en/of fysiotherapeut.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Ischias: oorzaken, symptomen en behandeling

Volgende
Volgende

Hielspoor: symptomen en behandeling