Ischias: oorzaken, symptomen en behandeling

Ischias is een vervelende zenuwpijn. Wat is de oorzaak en behandeling?

De ischiaszenuw wordt ook wel de grote beenzenuw genoemd. Deze zenuw loopt van de onderrug via de achterkant van het bovenbeen, helemaal tot aan je voet. Het kan zijn dat deze zenuw geïrriteerd of ontstoken raakt. Dit veroorzaakt dan een stekende en zeurderige pijn in je onderrug, benen en billen. Ischias wordt niet gezien als een aandoening. Het is meer een symptoom van een onderliggend probleem. Dit probleem bevind zich meestal in de onderrug.

Wat is de oorzaak van ischias?

Een veel voorkomende oorzaak van ischias, is de zwangerschap en bevalling. Dit kan zorgen voor een druk en irritatie op de zenuw. Ook stress kan een grote factor zijn. Door een spanning in je lichaam, kan de lichaamshouding veranderen. Hierdoor kan je rug zwaar belast raken.

Wanneer een hernia is geconstateerd, kan dit vaak lijden tot ischias. Dit komt omdat de uitstulping van de tussenwervelschijf dan tegen de ischiaszenuw aandrukt. 

Wat zijn de symptomen van ischias?

Om zeker te weten of er sprake is van ischias, is het goed om te weten wat de symptomen zijn. Hoewel de klachten van ischias vaak uiteen lopen, zijn de meeste klachten voelbaar in de rug, benen en billen. 

  • Verzwakte spieren.

  • Pijnscheuten in de rug, billen en benen.

  • Doffe en stekende pijn in rug, billen en benen.

De pijn kan ook verband hebben met een vernauwing van het wervelkanaal of een tumor. Wij raden daarom altijd aan om voor de zekerheid contact op te nemen met de huisarts.

Behandeling tegen ischias

Vaak gaat ischias gepaard met een periode van hevige pijn. Dit kan ongeveer 6 tot 12 weken duren. Het is enorm belangrijk om in deze periode rust te bewaren en niet geforceerd te bewegen. Dit zal het herstelproces versnellen. Pijnstillers kunnen hier mee gepaard gaan. Het zal de pijn verlichten en dagelijkse bezigheden zullen weer meer dragelijk zijn. 

Ook wordt er geadviseerd om bij terugkerende pijn, eens te experimenteren met oefeningen. Veel van deze oefeningen kun je gewoon thuis doen. Wil je liever een stappenplan van een professional? Je kunt goed terecht bij een fysiotherapeut. 

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat kun je doen tegen Thoracic Outlet Syndroom?

Volgende
Volgende

Shin splints: oorzaak, symptomen en behandeling