Hardloopanalyse in Utrecht
Verhoog je prestaties en voorkom blessures met onze professionele loopanalyse
Persoonlijke Hardloopanalyse
Verminder blessures en pijn
Als je regelmatig last hebt van blessures zoals knie-, enkel- of heuppijn, kunnen we met de hardloopanalyse achterhalen waar de belasting te hoog is en hoe je dit kunt aanpassen.
Betere looptechniek en prestaties
Wil je een betere, snellere en efficiëntere hardloper worden? Dan kan het verbeteren van je hardlooptechniek een belangrijke pijler zijn. Met de analyse ontdekken wij waar je tekort komt.
Softwaregedreven & Evidence Based
De hardloopanalyse van Runeasi is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en is data gedreven. Dit gecombineerd met de kennis en ervaring van een fysiotherapeut zorgt voor een veel completer beeld.
Wat is een hardloopanalyse?
Een hardloopanalyse is een diepgaande evaluatie van je loopstijl en biomechanica. Tijdens de analyse kijken onze gespecialiseerde fysiotherapeuten naar hoe je beweegt, waar de belastingen liggen en waar er eventueel risico’s op blessures ontstaan. Met behulp van Runeasi, een geavanceerd en wetenschappelijk gevalideerd meetsysteem, brengen we in kaart wat jouw lichaam tijdens het hardlopen precies doet.
Runeasi is een innovatieve technologie die gebruik maakt van sensoren die je looptechniek meten. Deze sensoren geven ons gedetailleerde informatie over de belasting op je gewrichten, je voetlanding, paslengte, en andere belangrijke aspecten van je loopstijl. Zo kunnen we niet alleen zien wat er fout gaat, maar ook waar je kunt verbeteren om efficiënter te lopen en blessures te voorkomen.

Voor wie is de looptechniek analyse geschikt?
Onze hardloopanalyse is geschikt voor praktisch alle hardlopers, ongeacht je ervaring of niveau. De analyse is om meerdere redenen waardevol.
Je bent beginnende hardloper
Leer zo snel mogelijk de juiste techniek en de slechte gewoontes af om blessures te voorkomen en en hierdoor je loopplezier te vergroten.
Je loopt regelmatig met pijntjes en ongemak
Als je regelmatig last hebt van blessures zoals knie-, enkel- of heuppijn, kunnen we met de hardloopanalyse achterhalen waar de belasting te hoog is en hoe je dit kunt aanpassen. Het is zonde om te lang te blijven trainen terwijl het eigenlijk gewoon onprettig is, toch?
Je bent aan het revalideren
Ben je bezig met revalidatie na een blessure? De Runeasi-analyse helpt je veilig terug te keren naar het hardlopen en vermindert het risico op nieuwe blessures doordat je looptechniek gericht aangepakt kan worden en je belastbaarheid zo omhoog gaat.
Je bent (top)sporter en goed hardlopen is essentieel voor je sport
Bij veel teamsporten is hardlopen en sprinten een groot onderdeel van de activiteit. Efficiënt en blessurevrij kunnen performen is ontzettend belangrijk voor je algehele prestaties. Een gerichte analyse kan uitkomst bieden om je prestaties te verbeteren.
Hardlopen kost je onnodig veel energie
Veel hardlopers lopen vrij inefficiënt en kunnen baat hebben bij het verbeteren van hun algehele techniek. Met de runeasi analyse brengen we de inefficiënties in kaart zodat we kunnen zien waar je energielekken vandaan komen zodat we dit kunnen verbeteren.
Je bent nieuwsgierig of jij je looptechniek kunt optimaliseren
Wellicht ben je een recreatieve loper en vind je het gewoon fijn om je techniek, kennis en kunde te verbeteren. Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee en dit moedigen we alleen maar aan!
Wat meet de running assessment?
Bij Fysiek Health Club werken we met de geavanceerde technologie van Runeasi om jouw loopstijl te analyseren. Runeasi is een draadloze sensor die je tijdens het hardlopen op een band draagt. Deze sensor verzamelt realtime data over je bewegingen en geeft een nauwkeurig beeld van hoe je lichaam belast wordt tijdens het hardlopen. De sensor meet verschillende zaken, waaronder: belasting op je gewrichten, stabiliteit en de efficiëntie van je looppatroon.
Dit combineren we met het geoefende klinische oog van onze fysiotherapeuten. Zo krijgen we een data gedreven totaalbeeld en kunnen we écht passend advies uitbrengen.
Dynamic stability
Dynamic stability is in essentie het vermogen van het lichaam om stabiel en in balans te blijven tijdens het hardlopen, waarbij het lichaam voortdurend kleine aanpassingen maakt om verstoringen te corrigeren.
In de context van hardlopen betekent dit dat je lichaam in staat is om de schokken en krachten die tijdens elke stap optreden, op te vangen zonder dat je vorm of techniek uit balans raakt.
Een goede dynamische stabiliteit helpt om blessures te voorkomen, omdat het lichaam op een gecontroleerde manier beweegt, zelfs tijdens variaties in terrein, snelheid of vermoeidheid.
In de Runeasi-analyse meten sensoren de mate van instabiliteit en beweging tijdens het lopen.
Als er sprake is van slechtere dynamic stability, zie je vaak dat hardlopers instabiel worden, bijvoorbeeld door te veel zijwaartse bewegingen of overmatige rotaties van het bekken of de romp. Dit kan vervolgens leiden tot inefficiëntie en verhoogde belasting op bepaalde gewrichten, waardoor de kans op blessures groter wordt.
Impact Loading
Dit is de piekbelasting die je gewrichten, spieren en botten moeten opvangen bij elke stap.
Een hoge impact loading kan betekenen dat je looptechniek niet optimaal is, wat kan leiden tot een verhoogd risico op blessures zoals shin splints, knieklachten (runner’s knee) of stressfracturen in de middenvoetsbeentjes.
Tijdens onze Runeasi-analyse worden de krachten die op het lichaam werken tijdens de landing van elke stap in kaart gebracht. Dit kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals je looppatroon, snelheid en de ondergrond waarop je loopt. Als je impact loading te hoog is, kan dit bijvoorbeeld wijzen op een te harde voetlanding of onvoldoende demping van je spieren en gewrichten.
Door de impact loading te meten, kunnen de (sport)fysiotherapeuten gerichte adviezen geven om de impact te verminderen, zoals aanpassingen in je looptechniek of het versterken van bepaalde spiergroepen.
Symmetry
Symmetry in de hardloopanalyse verwijst naar de mate waarin beide zijden van het lichaam gelijkmatig aan het werk zijn tijdens je run.
Dit heeft dus betrekking op de symmetrie van de bewegingen van de linker- en rechterbenen, de manier waarop het lichaam op de grond landt, en de verdeling van de belasting over beide kanten.
Een asymmetrische loopstijl, waarbij het ene been bijvoorbeeld meer belasting of impact ondervindt dan het andere, kan wijzen op een onderliggende disbalans, zwakte of blessure, en kan leiden tot overbelasting van specifieke spieren of gewrichten.
Wij meten de symmetrie door te analyseren of er grote verschillen zijn in hoe beide zijden van je lichaam bewegen. Bijvoorbeeld, als je tijdens het hardlopen meer kracht of druk uitoefent op je rechterbeen, kan dit een signaal zijn van compensatiegedrag door een oude blessure, zwakte of stijfheid in je linkerbeen.
Het identificeren van asymmetrieën kan bijdragen aan het corrigeren van de looptechniek en het verminderen van blessures!

Beter hardlopen met Fysiek Health Club en Runeasi
Bij Fysiek in Utrecht staan deskundigheid en persoonlijke begeleiding voorop. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van hardlopers en een breed scala aan sporters. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zoals de Runeasi, tillen we onze behandelingen naar een hoger niveau.
De technologie van Runeasi onderscheidt zich door de uitgebreide, gevalideerde data waarop het gebaseerd is. Dit stelt ons in staat om nog nauwkeuriger en objectiever advies te geven dan wanneer we uitsluitend op ‘ons oog’ vertrouwen.
Deze evidence-based aanpak maakt een hardloopanalyse bij Fysiek niet alleen nauwkeurig, maar ook praktisch en gemakkelijk toepasbaar voor vrijwel elke hardloper.
De inhoud van de hardloopanalyse
Intake en Anamnese
Trainingsbelasting in kaart brengen
Natuurlijk bespreken we ook je algehele trainingsbelasting, eerdere blessures en je huidige loopniveau. Op basis van deze gegevens kunnen onze fysiotherapeuten de analyse specifiek afstemmen op jouw behoeften, zodat je niet alleen inzicht krijgt in je looptechniek, maar ook handvatten ontvangt om eventuele problemen gericht aan te pakken.
Dit intakeproces vormt daarmee de fundering voor een succesvolle analyse en een effectief behandel- en trainingsplan.
De hardloopanalyse zelf
De analyse is data gedreven en de fysiotherapeut heeft inzicht in verschillende belangrijke parameters. Daarbij gebruikt hij zijn eigen klinische ervaring om een goed beeld te vormen.
Tijdens de analyse ren je op de loopband of buiten. Meestal op een vaste snelheid, maar soms op verschillende snelheden.
Aan de hand van de verzamelde informatie en inzichten kunnen we precies zien waar verbeterpunten liggen, zodat je blessurerisico’s kunt verminderen en je looptechniek kunt optimaliseren.
Resultaten en advies
Na de hardloopanalyse bespreekt de fysiotherapeut uitgebreid de resultaten met je. Op basis van de verzamelde data krijg je persoonlijk advies over hoe je jouw looptechniek kunt verbeteren en mogelijke blessures kunt voorkomen of klachten kunt verminderen.
Indien nodig geeft de fysiotherapeut je nog gerichte oefeningen mee die jullie samen ook door zullen nemen.
Jij kunt vervolgens met meer kennis en kunde aan de slag om je klachten of prestaties gerichter aan te pakken!

Kosten Hardloopanalyse
€ 125,–
60 min. analyse,
advies en oefeningen
Let op: de hardloopanalyse wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
De hardloopanalyse bestaat uit een intake, analyse, advies en oefeningen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat je weet wat er aan de hand is, waar je aan kunt werken en hoe je dat kunt doen.
Het totale plaatje dus!
Je kunt de analyse inplannen bij een van de beschikbare fysiotherapeuten op de locatie aan de de St. Jacobsstraat.